Is mijn lichaamsgewicht normaal?

Om erachter te komen hoe fit je bent, moet je eerst de “huidige staat” van je fitheid bepalen, waarvoor verschillende referentiepunten bestaan.
Eén mogelijkheid is de BMI.
“BMI, wat is dat?”
De body mass index [afgekort BMI] is een maat voor het beoordelen van het lichaamsgewicht. Het wordt berekend met de formule
BMI = lichaamsgewicht (kg) / kwadraat van lichaamslengte (m)

De BMI geeft informatie over de verhouding tussen het lichaamsgewicht en de lengte. Het geeft dus aan of iemand te licht, te zwaar of een normaal gewicht heeft voor zijn lengte. In de BMI-formule wordt de totale lichaamsmassa gebruikt als het gewicht, niet alleen de vetmassa. Vetmassa is slechts één onderdeel van de lichaamsmassa naast spieren, botten en organen. Als de lichaamsmassa toeneemt, neemt ook de vetmassa toe. Deze positieve correlatie wordt voldoende geacht om indirect de vetmassa te kunnen schatten met behulp van een eenvoudige formule, bijvoorbeeld als een relatief aandeel van de lichaamsmassa. Deze waarde is daarom niet helemaal nauwkeurig, omdat mensen met een grote spiermassa (zoals wedstrijdsporters en krachtsporters) door de BMI gemakkelijk als te zwaar kunnen worden gecategoriseerd vanwege hun hogere totale gewicht, ook al hebben ze geen hoog vetpercentage. In het algemeen worden volwassenen met een BMI tussen 18,5 en 24,9 beschouwd als volwassenen met een normaal gewicht, daarboven is er sprake van overgewicht. Bij volwassenen zijn veranderingen in de lichaamsmassa meestal het gevolg van veranderingen in de vetmassa.
Voor kinderen en adolescenten is de indeling in BMI-bereiken voor overgewicht, ondergewicht en normaal gewicht iets gecompliceerder omdat hun lichaam nog grote veranderingen ondergaat door groei en puberteit. Daarom wordt er ook onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. De indeling aan de rechterkant is hier van toepassing of je kunt een rekenmachine zoals deze gebruiken. Maar let op, de berekening is voor volwassenen van 19 jaar en ouder!

Bereken eenvoudig je BMI online
Te veel gewicht? Te licht? Gewicht verliezen en diëten of aankomen? Je kunt deze vraag eenvoudig online berekenen met onze BMI – Body Mass Index calculator.
De Body Mass Index bepaalt de verhouding tussen je gewicht en je lengte volgens je leeftijdsgroep. Onze BMI-calculator laat je zien of je ondergewicht, ideaal gewicht of overgewicht hebt. Te licht is vrij zeldzaam, te dik komt helaas vaker voor, want volgens het ministerie van gezondheid heeft ongeveer 50% van alle Nederlanders overgewicht. Over het algemeen hebben meer mannen dan vrouwen overgewicht of neigen naar overgewicht.
Een tip om gemakkelijker te vermageren is: afvallen met bachbloesems. Dit kan je combineren met een dieet. Maar ook als je wilt aankomen, vind je nuttige informatie voor gewichts- en spieropbouw op internet, bijvoorbeeld over sportvoeding voor massaopbouw.
De body mass index is echter niet de maatstaf voor alles. De BMI moet eerder worden gezien als een richtlijn, omdat de individuele verdeling van vet, spieren en botten niet voor 100% kan worden meegenomen in onze BMI-calculator. Dit geldt vooral voor bodybuilders, omdat het bijzonder hoge aandeel spiermassa geen betrouwbare berekening toelaat; in dit geval moet een speciale berekening van het lichaamsvetpercentage worden gemaakt. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten die nog in de groei zijn en zeer korte (tot 1,50 meter) of lange mensen (vanaf 1,90 meter). Onze BMI-calculator geeft echter een zeer goede richtwaarde voor de meeste mensen, die je ter oriëntatie kunt gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven